När jag började min tävlingskarriär inom hund så hade jag sån himla stor prestationsångest. Jag svettades, var nervös över vad andra skulle tycka och tänka. Slutade andas och mådde fysiskt dåligt.
Jag tappade lätt humöret och lät de negtiva känslorna ta över i form av frustration och lågt självförtroende. Det var inte kul att tävla fast att jag ville göra det. Jag ville lyckas men ingenting gick eller kändes som jag ville. Gizmo som jag började min tävlingsresa med var väldigt tydlig när jag gled in i världen av press och stress. Han lämnade han också. Hade han pratat hade han sagt något i stil med “matte du är skitkonstig”. Vilket blev frustrerande på många sätt med, men samtidigt var det just det som fick mig att börja arbeta med min prestationsångest. För jag visste ju hur bra han kunde gå. Jag visste hur det kändes på våra träningar men på tävling fick jag inte ihop det. Resultatet var det viktiga, vi skulle ju prestera, visa hur bra vi var men jag kunde inte för jag mådde så dåligt och var inte mig själv.

Jag förstod tidigt att det berodde på mig och började forska i hur jag skulle kunna må bättre. Hur jag skulle kunna sluta ha prestationsångest och tävla med glädje. För jag älskar verkligen att tävla nummera. Även om formen inte alltid toppas på alla tävlingar och jag kan gå ner i svackor så är det inte på samma nivå, och jag kan alltid se något bra att ta med mig och hur jag ska ta mig vidare. Resultatet har faktiskt följt efter med både prisplaceringar och klassuppflyttningar till högsta nivå i blanda annat Rallylydnad och Heelwork to music. Men det har inte varit huvudmålet i mitt tävlande även om jag kan drömma om SM och VM, utan det är att lyckas skapa vår känsla, bubbla och att få ta vår träning till skarpt läge. Vad vi lyckats med och vad vi kan finslipa. Jag älskar det och det är min största glädje i tävlandet, att få med nya delar hem att träna på.

Resan till tävlingsglädjen har tagit mig till många platser. Föreläsningar, studier inom idrottspsykologi och psykologi, yoga, mängder av läsning, mindfullness och att utmana mig själv på olika sätt. En mental resa som jag lärt mig otroligt mycket av och jag skulle vilja sprida den kunskapen vidare. Jag gör det redan på mina kurser och läger här på gården. Ibland kort men också på större föreläsningar och det är verkligen ett ämne jag brinner för. Hur man kan bli bättre och må bättre. Hur man kan ändra sina tankar och ta sig mot sina mål. Det finns så många verktyg att använda sig av. Det går att älska sitt tävlande och må bra i det!

Bild från vår sista tävling ihop. Då hade vi dansat över många tävlingsplaner ihop i ren glädje och jag älskade känslan vi skapade tillsammans.


Så nu vill jag passa på att hojta för att!
Vill du få hjälp inom det mentala så kan du boka mig som coach eller vill du höra en föreläsning.
Jag har själv gjort resan och jag hjälper mer än gärna dig, dina vänner, träningskompisar, klubbkompisar eller företag med er resa. För att arbeta med det mentala har vi nytta av på så många plan. Inte bara på tävlingsplanen utan även i vardagen.
Hör av dig på mejl om du vill veta mer eller boka.
Mejlen är info@hstensgard.se

“För tävling med glädje”


0 kommentarer

Kommentera