Som en del av er kanske har läst, om man följer oss på sociala medier @ljusglimtens www.instagram.se/ljusglimtens , så har Joy efter valparna inte riktigt varit sig själv. Hon har varit mer vaktig, mer påverkad av olika miljöer och har inte glimmat till på träningen på samma sätt. Hon har känts lite låg och trött. Jag tror det kan ha varit delvis hormonellt och att ha en valp vid sin sida. Så jag tror delvis att tiden har hjälpt henne att komma tillbaka men jag har också gjort en hel del för att boosta upp henne.
Det var efter vår debut i agility som jag verkligen tog tag i att göra vårt träningsschema och att jobba för förändring. Mycket för att se om hon vill köra agility på tävling framöver eller om vi behöver hitta en annan sport som hon funkar bättre i och gillar mer.
Så efter den tävlingen satte jag upp ännu tydligare träningsmål och tidsrammar och vi har börjat se resultat. Vilket är helt FANTASTISKT! Hennes galna sida har kommit tillbaka och hon bjuder upp till mer och mer aktivitet och lek även i andra miljöer med olika störningar vilket är helt underbart att se.

Det jag har gjort väldigt enkelt förklarat är följande:
– Satt tidsramar på vår träning. Tex längden på passen och när de ska ses över för förändring.
Vi kör som exempel max 5 minuter totalt på ett agilitypass med träning och belöning.
Detta kommer jag nu öka något och i ett av passen kommer vi kör 2×5 men med mycket vila till pass 2 (bra med flera hundar att köra emellan 😉 )

– 4 träningspass i veckan. 2 agilitypass (1 bana och 1 detaljträning), 1 kroppskontrollspass och 1 rallylydnadspass. Vi har denna månaden börjar fasa in ett 5 pass med spårning och htm.

– Miljöträning. En gång i veckan förläggs ett pass på annan plats för att vänja sig vid olika störningar.

– Lek. Vi leker ofta och mycket. Våra pass ska vara övervägande tid i belöning istället för tvärt om där belöningen är den lilla delen i det hela.

– Belöning och känsla!! Denna har vi jobbat mest med. Dels att se över vad hon gillar bäst, variera belöningen och utveckla våra befintliga men även nya belöningar. Vi har tex jobbat upp värdet på burken, kört mycket med tulpanboll då hon gillar att jaga och sen ta ut godiset inuti samt testat mängder av ätbara belöningar. Hittade med hjälp av detta att chicken nuggets är en höjdare och tiggfavoriten cheezeballz har fått hänga med ut i några pass. Vi fick även byta till blött kattmat en träning för att hon inte uppskattade fiskgodiset jag hade vilket ändrade hela känslan i passet. För hon måste vilja det annars slutar vi. Antingen bara för en paus eller så tog passet slut för dagen.

Joy efter ett lyckat viltspår


Jag har gått tillbaka till grundtankar och övningar för att se vad Joy behöver just nu och hon växer för varje dag. Ingenting gör mig lyckligare och det ska bli spännande att se hur hon kommer vara på de sista tävlingarna för året. Hon kanske inte kommer vara total galna Joy men jag har en strategi för olika händelser och hur vi ska jobba oss igenom tävlingsdagarna på bästa sätt utifrån henne men även för mig så jag håller ihop det mentalt. Då slipper jag lägga tid på lösningar under tävlingsdagen vilket kommer spara mängder med energi.
Min mamma sa häromdagen att Joy kanske inte ska ha fler valpar pga detta. Jag förstår att man kan tänka så, jag har själv tänkt den tanken men jag har inte stängt dörren än. Dels måste valparna hon fått utvärderas och vara bra för det ska vara aktuellt och sen måste jag hitta en hane jag vill använda. Jag tror dessutom att hon bara har behövt mer tid och att om jag hade tänkt annorlunda med träningen från början så tror jag visa saker hade varit annorlunda. Men min tanke just nu är väl att ska vi ha fler valpar efter henne så vill jag hinna med några tävlingar först men inte vänta för länge.
Valparna ser annars fantastiskt fina ut mentalt och fysiskt enligt mig så jag hoppas avelsutvärderingarna framöver kommer visa samma. Det är något nervöst men de är ju oavsett det helt ljuvliga individer. Det är ju Joy med och det är ju inte så att hon varit kass på något sett det är mer arbetsglädjen som försvunnit och starka modersinstinkter som tagit över. Samt en del glapp i grundträningen som vi nu stärker upp och jag har stor tilltro över att detta kommer bli himla bra tillslut.

Nu ska jag plugga lite om djursbeteende.
Önskar dig en fin dag. /L

Glädjen över träning i ögonen!

Vill man följa med på mina träningspass med Whisky så klicka in och läs mer här: Whiskys träningsdagbok. Från start till debut i agility och rallylydnad


4 kommentarer

Marie Lundin · 22 oktober, 2022 kl. 17:09

Så imponerande Linda med en sån träningsplan! Har aldrig läst nåt liknande, det var otroligt bra tänkt och skrivet! Wow!

    Linda Fyhr · 26 oktober, 2022 kl. 21:23

    Tack ❤️

Hur gick 2022? - H.Stens Gård · 3 januari, 2023 kl. 21:12

[…] JoyJoy fick sin första kull och det var en helt magisk upplevelse. Tyvärr blev hon ganska låg efter och vi fick jobba hårt för att hitta tillbaka till träningsglädjen. Men vi hade en plan. Höll oss till den och efter några månaders träning började hon äntligen bli sig själv. Så från att ha gått från att inte vilja alls på tävlingsbanorna och en hel del i träningssammanhang tycker hon nu det är super kul igen! Vi har lite putsning att göra på detaljer men glädjen är och kommer alltid gå först!Vi lyckades inte kamma hem pinnar i agility men hon sprang med glädje och intensitet och jag har stor tilltro till att dom kommer börja trilla in under 2023.I rallylydnaden lyckades vi ta 3 godkända resultat och diplomet RLDN och 2 pallplatser slog hon till med. Men största vinsten är att Joy fann glädjen igen. Kan fortfarande bli tårögd när jag tänker på hur långt hon kommit!Å höll på att glömma. Vi gjorde debut i heelwork to music med där jag lyckades diska oss när jag tappade belöning på planen. En lärdom rikare och Joy fick en booststart. Aldrig dumt det heller.Vill man läsa mer om Joys träning kan man göra det här: Joys resa […]

Vilken utveckling! - H.Stens Gård · 15 januari, 2024 kl. 21:21

[…] tävlingsplatsen. Jag la om hela hennes träningsprogram och har skrivit om det bland annat här Joys resa . Hon har gjort en enorm utveckling och jag ser mer av hennes galna jag även på tävlingsplatsen. […]

Kommentera