En tanke vi kan ställa oss själva och i vår träning med våra hundar. Vad betyder mitt nej?

Jag tycker det är bra att man har någon typ av stopp kommando, paus kommando eller sluta med det du gör kommando. Det kan kallas olika saker men vanligast är väl nej. Jag upplever att detta inte är så konsekvent, ofta inte direkt in tränat utan bara något vi tror hunden ska kunna och något som ofta sägs lite här och lite där.

För att få en bra inlärning är tajmingen viktig. Ju bättre tajming, desto snabbare kommer hunden förstå vad vi önskat. Lägg sen också till en bra belöning (finns en stor uppsjö av belöningar, tänk mer än mat och leksak). Så kommer bli ännu bättre.

Att bara säga nej, ibland tjata det, lägga in det i inlärning av nya beteenden gör det svårt för hunden att veta. Vad betyder det. Vill vi tex att hunden ska stanna. Är kanske just ett inlärt stanna bättre. Att den ska släppa något från munnen, ett loss. Att den inte ska hoppa, ett stilla eller ner. Eller om den inte förstår vid en ny inlärning vara peppande och säga fortsätt. Eller om hunden behöver lugna sig ett paus eller stopp som innebär att vi vill att hunden ska varva ner. Alla dessa behöver dock träning. Precis som ett nej om man vill använda det. Och det går att träna på många positiva och roliga sätt. Fast att det är ett bryt kommando.

Jag personligen tycker ert nej kan vara en bra signal för “inte det du tänker” och så möter jag upp det med något jag vill hunden ska göra. Tex titta, sitt, hit. Då kan jag ju faktiskt berätta för min hund vad jag önskar och stärka upp det och det är mindre chans att min hund fortsätter med det jag inte önskade.

Ett exempel från vårt liv här hemma:

Whisky har sedan liten älskat att bära och vill gärna vid lek och hög energi hålla en i handleden. Detta beteende kan jag ha nytta av i vår träning och tävling vid social belöning och jag har velat ha kvar det. Det är bara det att han har velat göra det när vi får gäster och en hund som dansar runt med ens handled i munnen (om ej med hårt grepp) är inte alltid uppskattat. Jag visste att vi behövde riktlinjer på detta beteendet från start och började tidigt träna in ett stopp i leken. Att kunna be han skifta från hög aktivitet till lugn och att släppa taget. Och att kunna skifta från vår lek till att ta en leksak istället. Något han blivit väldigt duktig på och förstår signalen. Ett stopp betyder i princip “spotta ut handleden och varva ner”. Sen kan jag hjälpa han om det behövs med lugnande signaler och något annat att bära om det behövs. Men det är inlärt och genom att ha lärt han det kan jag behålla ett beteende han gör i lek och glädje, och använda mig av det som belöning. Fast att jag kan be han sluta med det när det inte är passande.

Och hör du med säga nej någon gång lär det vara vid tillfällen då det bara allmänt snack med mina hundar och inte någon signal på vad jag vill att de ska göra. Precis som när vi går förbi grannens sommarhästar “Nej men titta så fina små ponnysar. Dom behöver vi inte bry oss om”. Ibland kan allmänt prat låta oss slappna av i kroppen, ta bort spänningar i situationen och ge oss lugnet vi behöver. Testa gärna vilken effekt du får.

Hur tänker du med ditt nej? Vad betyder det? Eller har du andra former av bryt kommandon?

Kategorier: Hundträningstips

0 kommentarer

Kommentera