Shejping är en träningsmetod man kan använda sig av vid inlärning av olika beteenden. Jag personlig använder den inte till allt men mycket och tycker att det ger en öppenhet i hunden då metoden bygger på att hunden själv kommer på vad den ska göra. Till skillnad från när vi tex har en godis i ena handen och för den över hundens huvud så den sätter sig så bygger shejping på att hunden själv hittar vägen dit. Detta gör ju också shejping mer mentalt krävande så det är en enkel aktivering eftersom att man kan shejpa fram en mängd olika beteenden hos sin hund.

Som med all träning så är tajmingen extremt viktig för att snabbare nå målet och vid shejping kan man med fördel använda sig av en klicker men det är inget tvång om man har ett bra belöningsord som talar om när hunden gör rätt.
Mer om klickerträning kommer i ett separat inlägg.

Tillbaka till shejping och vad det är. Shejping är helt enkelt att vi fångar och formar fram ett beteende. Jag brukar jämföra det med en stege där slutmålet och beteendet vi vill ha i slutändan är högst upp. Varje steg undertill på stegen är beteenden under slutmålet som gör att vi närmar oss målet. Det ska vara enkelt för hunden att ta varje kliv upp längst stegen. Innan man börjar kan det vara bra att göra en egen liten beteende-stege om vilka beteenden som man kan tänka sig fånga och belöna i resan mot målet. Sen att stegen kanske inte alls ser ut så i slutändan gör ingenting men det kan vara ett extra stöd, speciellt i början om man inte shejpat innan.

Nedan kommer ett exempel på en shejping-stege i momentet “Gå till bädden”.
– Hunden tittar mot bädden
– Hunden går mot bädden
– Hunden luktar på bädden
– Hunden sätter en tass på bädden
– Hunden sätter två tassar på bädden
– Hunden sätter tre tassar på bädden
– Hunden står med alla fyra tassar på bädden

Här skulle jag kunna fortsätta om vi nu säger att mitt slutmål är att hunden ska lägga sig på bädden. Då kanske jag efter hunden är med alla fyra tassar på bädden vill belöna beteenden som tex:

– Hunden sätter sig
– Hunden för huvudet neråt
– Hunden går ner i bugande ställning
– Hunden lägger sig

Sen kanske jag vill öka tid och störningar på momentet “gå till bädden” eller att hunden ska kunna ta sig dit från längre avstånd. Men där har ni lite grunder i shejping och ett ungefär på hur det skulle kunna se ut.

Viktigt att tänka på:
– Små kriterier(stegpinnar) för att få belöningen
– Utnyttja din belöningsplacering för att lättare få hunden att göra rätt
– Jobba med din tajming så hunden enklare förstår vad du önskar
– Ha kul!

Så nu utmanar jag dig att välja ett beteende och shejpa din hund dit!
Lycka till <3

1 kommentar

Klickerträning - H.Stens Gård · 30 mars, 2022 kl. 08:04

[…] När man har kommit så här långt kan man börja använda metoden på beteenden. I början med fördel på något hunden kanske redan kan lite grann för att sen använda det i inlärning tex vid shejpingen som jag berättar om tidigare Shejping […]

Kommentera