Klicker kan användas till otroligt mycket i hundträning och är ett fantastiskt redskap som jag varmt kan rekommendera. Klickerträning innebär att man positivt förstärker hundens beteende(ett beteende man vill ha mer av) genom att klicka och ge belöning(godis). För att göra detta måste hunden först betinga signalen från klickern,  alltså lära sig att klick=godis.

Klicket lärs in genom att först klicka och genast efteråt ge hunden en godbit. Detta kallas betingning. Under betingningen behöver inte hunden erbjuda något visst beteende utan det handlar om att lära hunden att klicket och godbiten hör ihop. En betingning till klickern har skett då hunden reagerar på klicket ivrigt och med en inväntan på godis.

När man har kommit så här långt kan man börja använda metoden på beteenden. I början med fördel på något hunden kanske redan kan lite grann för att sen använda det i inlärning tex vid shejpingen som jag berättar om tidigare Shejping

Tajmingen är väldigt viktig när vi tränar och ju mer exakta vi kan vara när hunden gör rätt beteenden desto snabbare inlärning! Jag tycker tajmingen ofta blir bättre med klicker och man blir mer noggran med sin belöning vilket ger stora fördelar i träningen och förståelse för hunden om vad jag önskar.

Här nedanför kan du se hur du kan klicka in din hund 🐕

Lycka till och ha kul 🐕❤


0 kommentarer

Kommentera