Hur ser dräktigheten för en tik ut från vecka till vecka till valparna kommer och vilka tecken kan man se?

Första veckan: Tiken vulva kan fortsätta vara svullen och temperamentet kan ändras. Tiken kan upplevas lugnare, värdigare och lite sorgmodig.

Andra veckan: Den här perioden av dräktigheten händer det inte så mycket. Hos visa tikar speciellt vid förstagångskull kan spenarna bli ljusröda.

Tredje veckan: Vid cirka tre veckor in i dräktigheten kan tiken visa minskat intresse för mat och ge tecken på ökat illamående. Visa erfarna veterinärer och uppfödare kan känna om tiken är dräktig här genom att känna på buken. Det ska tydligen kännas som ett pärlband?

Fjärde veckan: Från fyra veckor in i dräktigheten kan man göra ultraljudsundersökning och till och med se de blivande valparnas hjärtverksamhet. Det är dock svårt att se det exakta antalet. Även om tiken har valpar på ultraljudsundersökningen så kan foster dö och lösas upp i tikens livmoder, så långt fram som till femte dräktighetsveckan.

Femte veckan: Nu börjar det synas på magen om tiken är dräktig, hos visa mer än hos andra.

Sjätte veckan: Vid den här tiden kan man se fostrens skelett på en röntgenundersökning. På röntgen kan man räkna antalet valpar, men det går inte att se något mer om hur valparna mår.

Sjunde veckan: Nu kan man ana rörelser av de blivande valparna och det kan kännas som en liten kittling om man lägger handen på tikens mage. Den kala delen av magen på tiken blir också mer och mer framträdande.

Åttonde veckan: Nu är tiken rund om magen och det börjar bli tungt. Tiken vill ha lugn och ro och nöjer sig ofta med korta promenader.

Nio veckor: Nu är det dags för valpar och tiken börjar bädda och förbereda sig för valparna. Temperaturen hos tiken brukar dyka när valpnigen startar och är ett tecken på att nu drar det igån.

En dräktighet brukar vara i 63 dygn men 58 till 68 dygn är normalt. Vet man exakt när tiken hade ägglossning kan man räkna 63-64 dygn.

Mina egna upplevelser med Joy var att man väldigt tidigt kunde se skillnad på hennes beteende hon blev lugnare och mer närgången. Sen började man se skillnad på spenarna och hon tappade aptiten. Efter ultraljudet började magen märkas och spenarna blev större och lagom till det var dags för valparna att komma sjönk tempen, hon blev flåsig, vankade och bäddade. Så för mig har det stämt väldigt bra med listan ovan.

Vill du läsa fler sådana här inlägg. Gör gärna en tumme upp i kommentaren.
Kärlek /L0 kommentarer

Kommentera