Berikning – att ge möjligheter för utlopp av naturliga beteenden.

Beroende på djurslag och art kan detta se väldigt olika ut. Ett första steg är att kolla på djurets vilda släktingar. Vilka beteenden utför dem och hur kan jag applicera det på mitt tamdjur? På många av våra djur finns det bra studier man kan gå in och läsa om vilka beteenden man observerat och hur mycket tid djuret lägger på olika beteenden. En då kallad tidsbudget. Bra att veta! Bara för ett beteenden inte görs mycket under en dag, betyder det inte att det är minst värdefullt. Det kan faktiskt vara ett av dem djuret har stort behov att få utföra.

Så hur kan vi berika våra hundars liv? Nedan ska ni få följa en dag och hur den kan se ut för att tillfredsställa naturliga behov.

Frukost på gräset

Att kasta ut maten i gräset är ett enkelt sätt att länga ät-tiden. Man måste leta sig fram till bitarna och kan inte bara sluka dem från skålen. Går att göra i trädgården, olika platser på promenaden eller inomhus.

Leta upp och tugga ben. Eller gräva ner och spara till senare.

Göm tugget istället för att bara ge det från handen. Din hund får använda nosen sitt främsta sinnesorgan och det blir mer aktivitet med enkla medel. Göm inomhus under en filt, i en buske eller stoppa ner i en kartong som.du sen gömmer någonstans. Då får din hund dessutom klura på hur den ska få ut benet när den hittar det. Och vill din hund gräva ner benet, låt den. Det är ett fullt naturligt beteende och vill du inte ha grävhål överallt i trädgården. Gör en speciell del där det är okej att gräva. Där kan ni dessutom göra massa roliga lekar sen.

Nospromenad

Låt hunden sniffa. Att få lukta och bearbeta dofter är viktigt! Ta en promenad där din hund bestämmer tempot. Där den får lukta så mycket den vill. Man kan säga att det är hundens tid att få kolla av sina sociala medier. Vem har varit här och vad har hänt sen sist.

Jaktlek

Rörelse i fullt ös behövs också ibland. Det är bra att få utlopp för jaktbehovet. Kasta boll, springa efter en leksak du rusar iväg med, kaninskinn på lina eller liknande kan stimulera detta. När vi kör boll-lek så kastas en boll iväg. När den kommer tillbaka till mig så kastas nästa. Detta är något jag lärt mina hundar genom träning.

Notering! Är alla hundarna med har vi mer än en boll för att minska risken för konflikter om att alla vill ha samma boll. För hundar som går upp i för hög stress vid högenergi lek så finns andra typer av jaktlekar man kan utföra.

Leka med hundvän

Att få umgås med andra hundar är en del av livet. Men inte alla utan några utvalda få räcker. Att få kommunicera på sitt språk, vara nära och göra saker ihop. Vad exakt kan variera men välj hundkompis med omsorg. För man behöver inte vara vän med alla. Jag brukar säga att mina hundar ska acceptera att andra hundar finns och kunna vara på samma plats som dem (träning) men de behöver inte umgås och leka med varandra. Dels för det inte finns behov av det (de har utvalda vänner de funkar med och fyller sitt sociala behov med) och det inte är önskvärt. Jag vill inte de ska tro att de ska få hälsa på alla och gå upp i förväntan. Varken på promenaden, vid tävling, utbildningar eller annat. Risken för konflikter och smittor minskar dessutom av att inte hälsa och hänga med alla.

Fysiskt aktivitet – vandra

Promenad I tempo, i högt gräs och över stock och sten. Att ta promenader där målet är rörelse och inte bara luktande. Man kan ha speciella signaler för att underlätta för hunden vilken typ av promenad det är tex utrustning sele istället för halsband, kommandon “nu går vi” eller hur man håller kopplet. Vill man variera sig så kan man ta en cykeltur istället. Tänk på att vänja hunden vid cykeln innan bara.

Kvällsmat med kognitivt födosök

Aktiveringsspel eller aktiveringsleksaker. Köp eller skapa egna varianter. Låt hunden få använda huvudet för att klura ut hur den ska få ut maten. Behöver man tex lyfta en bricka, dra undan något med tassen eller puta till något med nosen. Det finns massa olika varianter och med variation kan vi låta hunden få jobba med huvudet. För något man gjort 1000 gånger är ju inte lika klurigt att göra längre eller hur.

Vila

Återhämtning behövs. Låt hunden få vila ostört och gör gärna en plats där hunden vet att den alltid få vara ifred. Ta inspiration av en lya. Att få krypa in under något gillar många och är din hund tvärt om skapa en bra utkiksyta som är bara dens. Lägg gärna dit något din hund kan bädda med som en filt och vill den ligga nära låt den. Många hundar uppskattar den tryggheten det ger och vill man inte ha hunden i tex sängen. Gör en mysig yta bredvid. Ge även möjlighet till svalka. Med min samojed Gizmo valde vi tex att inte ha golvvärme på i vår ena hall och ha öppet in till toa med klinker på sommaren för att ge han svala utrymmen att vila på. Det uppskattades enormt av honom. Så skapa gärna valmöjligheter för din hund så den kan välja utifrån vad den behöver.


0 kommentarer

Kommentera