Jag brukar säga att det finns en hundsport till alla. För det finns en mängd roliga hundsporter att välja mellan och jag tänkte ge en kort överblick på vilka hundsporter jag coachar i. Samt några till som det kan vara kul att prova och aktivera sin hund med.

Rallylydnad – en bana med skyltar där det står olika moment som du och din hund ska utföra. Du kan se dig som kartläsaren som tar er fram längst med banan och ert samspel ska bygga på glädje och samarbete. I rallylydnaden finns det 4 klasser. Nybörjare, fortsättning, avancerad och mästare. I rallylydnaden finns många moment som kan stärka upp vardagslydnaden och som är roliga att ta med sig ut på promenaden.
rallylydnad pudel

Agility – en bana med olika hinder som ska passeras i rätt ordning där snabbast tid med minst fel vinner. I agility finns det 2 olika tävlingsklasser hopp- och agilityklass. I hoppklassen ingår inte balans, A-hindret och gungbrädan. Det finns tre svårighetsnivåer i hopp- och agilityklass, klass 1, 2 och 3. Hunden behöver vara lyhörd för våra signaler och våga köra på. Agility är perfekt för att få ut vår hunds energi samtidigt som den får arbeta med huvudet.


Nosework – jakten på gömman. I nosework så ska vår hund leta fram doften av eukalyptus, lavendel eller lagerblad beroende på vilken klasss och nivå man ligger på i sin träning eller tävling. Det finns 4 olika moment. Inomhus-, utomhus-, fordons- och behållarsök. Nosework stimulerar hundens naturliga behov av att få använda sin nos och är enkel att uföra överallt. I nosework vill vi ha fram sökglädje, motivation och systematik i söken. Passar alla hundar från valp till senior, och även hundar som tex är under en rehab från skada eller sjukdom. Innan du kan tävla i nosework behöver du göra ett doftprov.
nosework tax

Freestyle och Heelwork to music – Tricks och fotpositioner tillsammans med musik. I freestyle använder man sig av olika tricks och i HtM olika fotpositioner (totalt 10 st). I sporterna vill man se position och samarebete, innehåll och tolkning till musiken. Sporten är väldigt glädjefylld och kreativ, och kan individanpassas helt efter den egna individen. Det finns inga obligatoriska moment, utan man sätter själv ihop sitt program utifrån vad man själv är bäst på och gillar. Freestyle är en tävlingsform och har 3 klasser och Heelwork to music är en egen gren även den med 3 klasser. 1, 2 och 3.
freestyle trickträning
Viltspår – spår där hunden följer doften av tex klöv från rådjur, dov, viltsvin tillsammans med blodstänk.
Personspår – spår där hunden följer doft av människa. Man kan lägga ner saker i spåret som hunden ska hitta och markera tex små träapporter, en vante.

I slutet på både viltspår och personspår väntar en belöning. Man kan se det som skatten man hittar efter man följt en karta. Det går att tävla i både viltspår och personspår, men det finns även en stor allmännytta då hundar kan användas för att tex hitta skadat vilt eller försvunna personer.
Både viltspår och personspår är dessutom en perfekt aktivering för våra hundar som mår bra av att få använda sin nos.

Kort om några fler hundsporter och aktiviteter:
K9 biatlon – hinderbanelopp där ni kan behöva krypa, balansera, hoppa, åka skottkärra.
Budföring – hunden ska springa mellan två personer på signal från föraren.
Sök – leta upp människa eller föremål som gömt sig. Tänk kurragömma.
Flyball – hoppa över en rak linje med hinder, trycka på en platform så en boll flyger ut och sen hoppa tillbaka.
Hoopers – springa genom tunnlar, ringar och runda tunnor.
Lydnad – olika moment med fokus och presicion.
Brukslydnad- lydnadsmoment tillsammans med arbetsmoment i spår, sök, rapport, patrull eller skydd.

Tips på sidor om man vill läsa mer om någon hundsport:
https://skk.se/sv/prov-tavling/olika-prov-och-tavlingar/
https://www.snwk.se/vad-ar-nose-work/
https://agilityklubben.se/
https://www.svenskahoopersklubben.se/vad-ar-hoopers/

Vilken hundsport är du sugen på att prova? 😀

Kategorier: Hundkunskap

1 kommentar

Eva Stensfelt Thuresson · 23 oktober, 2023 kl. 12:27

Tricks/Freestyle, Agility, spår o viltspår.

Kommentera