Ett inlägg för dig som just nu kämpar med att komma igång och skjuter upp saker. Det kan vara saker du vill göra men du börjar ändå inte.

Det är inte ovanligt att vi skjuter upp saker så jag tänke ge lite tips och trick på vad som kan hjälpa dig. Det kan även finnas fysiska och psykiska anledningar till att du inte kommer igång, och ibland behöver vi viloperioder. Så lyssna in din kropp och ta professionel hjälp om du behöver.

Vanliga tillfällen när vi skjuter upp saker:
1. När uppgiften är stor och komplex.
När det du ska göra känns överväldigande.
2. Obehagliga uppgifter.
När du känner dig obekvämt, rädd eller uppgiften känns obehaglig.
3. Brist på motivation.
När det du ska göra inte ger, skapar eller kickar igång din motivation och belöningscenter.
4. Perfektionism.
När du inte vill börja för det kommer inte bli bra nog eller perfekt.
5. Otydlig planering.
När du inte vet vad du ska göra och ta för första steg.

Så kommer du igång:
1. Bryt ner uppgiften.
Gör mindre steg så att det är lättare att komma igång och blir mer hanterbart. Detta gör dessutom att du kan se framstegen vilket skapar en känsla av framgång, att du kan och att du rör dig framåt. Vilket kommer göra det lättare att fortsätta.
2. Tidsblockera.
Schemalägg! Att ha en specifik tid bokad, nu ska jag göra detta och såhär länge. Det kan hjälpa till att skapa fokus och att du faktiskt tar dig an uppgiften.
3. Belöningar och pauser.
Fira framgångar och ge dig små belöningar. Kanske att efter jag har gjort denna delen av uppgiften så får jag ta en kopp kaffe, gå en promenad eller något annat du blir glad av. Och ta små pauser så du inte blir utmattad.
4. Eliminera distraktioner.
Var i/skapa en miljö där du inte blir distraherad av omgivningen och lägg ifrån mobilen så du inte fastnar i sociala medier. Extra tips! Om du tar en sociala medier paus sätt en tidsgräns så du inte fastnar i att scrolla.
5. Sätt realistiska mål.
Fokusera på framstegen istället för att vara perfekt. Det är bättre att göra något än ingenting alls.
I målsättning är det bra att följa de 7 grundstegen. Mer om det kan du lära dig om i min onlinekurs med start i höst. Mejla info@hstensgard.se om du vill veta mer.


0 kommentarer

Kommentera