Nosework. Sporten för alla som fyller ett naturligt behov hos hunden av att få jobba med nosen och hitta sitt “byte”. Bytet i det här fallet är doften av eukalyptus, lavendel eller lagerblad. Vilken doft beror på hur långt man kommit med sin hund i sporten och vilken doft man valt att gömma. En droppe av doften sätts på tex en möbeltass och göms sedan för att letas upp av vår bästa pälsiga vän.

Hunden med sin fantastiska nos får sen leta efter vart doften finns. Det kan vara i en av flera olika behållare som presenteras för hunden, någonstans utomhus eller inomhus eller på ett fordon. Beroende på vilken typ av sök man gör. När hunden hittar vart doften göms får den massa beröm och belöning för väl utfört arbete.

I noseworken jobbar man inte bara med hundens förmåga att söka utan även hundens självförtroende, kroppskontroll, uthållighet och fokus.

Nosework är enkel att träna hemma och på olika platser och stimulerar vår hund på flera sätt. Den ökar även vår egen förmåga att läsa vår hund och tyda vår hunds signaler. Dessutom är det en väldigt rolig sport som likväl ung som gammal kan syssla med. Både hund och ägare. Det är verkligen möjligt för alla att träna nosework och jag personligen har tränat valpar, seniorhund, hund mitt i livet, hund som behöver öka självförtroende och hund i rehab med nosework-övningar.

Vill du lära dig mer om nosework och gå kurs för mig mejla info@hstensgard.se

På årets inspirationsläger kommer deltagarna få testa nosework. Du hittar lägret här INSPIRATIONSLÄGER MED HUND

Och vill du läsa mer om nosework så kan du läsa mer om sporten på svenska noseworksklubbens hemsida https://www.snwk.se/


0 kommentarer

Kommentera