Sommar, sol och äventyr med hunden eller?

Nu kommer perioden när vi kanske åker på mest utflykter och vill ha med hunden. Vi vill kanske ha med vår hund men den hatar att åka bil. Kanske den bara rent ogillar bilen utan att vi riktigt förstår varför eller så blir den åksjuk och kräks varje gång. Vad kan vi då göra för att vår hund ska gilla bilen och bli mindre åksjuk? Nedan kommer några tips på saker DU kan prova för att göra bilturerna trevligare för din hund 🐕

-Häng i bilen vid andra tillfällen

Låt din hund få sin mat i bilen, käka goda ben, äta gott godis och slicka i sig mjukmat från en kong eller annan aktiveringsleksak. Gör bilen till en trevlig plats att vara i och ändra din hunds association med bilen från usch nej till yes bilen.

-Begränsa utrymmet och täck för buren/fönstren

När vi minskar synintryck från utsidan kan hunden bli lugnare och även mindre åksjuk. Att inte ha lika stor yt att vingla runt på kan också hjälpa. Tänk att din hunds plats i bilen kan vara som en liten lya för hunden att vara i. Med det sagt så måste hunden kunna röra sig och det finns visa regler att följa enligt djurskyddslagen men att gå från tex hela kofferten till godkänd burstorlek kan göra stor skillnad. Ännu mer om vi gör det till en trygg och mysig plats med en bädd/filt i hunden gillar. Täcker vi dessutom buren för en hund som blir stressad av tex se hundar utanför så blir turen lugnare och trevligare för samtliga i bilen.

-Lugnande dofter och ljud

Att använda sig av specifika dofter har en lugnande inverkan enligt forskning. Lavendel och Kamomill är 2 av dom vi kan använda oss av. Kanske har du så du kan plocka själv i trädgården och lägga i bilen? Om inte så kan man köpa eteriska oljor med dessa dofter och använda sig av. Vissa typer av ljud bland annat whitenoise och soft rock och reggae tycks också kunna minska stressnivåer hos hund enligt bland annat denna studien https://www.bbc.com/news/uk-scotland-glasgow-west-38757761

-Behagligare bilklimat

En annan sak att se över är klimatet i bilen. Speciellt under sommarmånaderna kan det vara bra att kolla om det kanske är så att hunden tycker att det är för varmt. Även om fläkten är igång så kanske kylan inte når hela vägen bak i bilen. En egen fläkt till hunden och en kyldyna kan hjälpa för detta. Och under vintern vill din hund kanske ha en extra filt att bädda in sig i.

-Ingefära

Ingefära sägs kunna hjälpa mot åksjuka och illamående och jag vet det såldes som kosttillskott till hund när jag jobbade i djurbutik för just detta. Efter en snabb googling verkar det fortfarande finnas att köpa här och var. Viktigt med inte för stora mängder bara. Jag tänker man kanske kan baka något hundkex med ingefära i. Hur effektivt det är vågar jag inte svara på men kanske värt ett försök om man provat allt ovanför och mer därtill och hunden fortfarande blir åksjuk.

Åksjuka brukar många gånger växa bort med så har du en valp hjälper tiden till med. Oavsett tycker jag att vi alltid ska sträva efter att göra våra bilresor så positiva och trevliga som möjligt för vår hund. Då får hunden dessutom positiva erfarenheter vilket alltid är bra för framtiden.

Har du något bra biltips? Dela gärna med dig av det nedan ❤️

Trevligt bilåkande/L

Här hänger Joker i bilen och får äta hundglass. Han har även möjlighet att välja mellan fäll eller kyldyna.

0 kommentarer

Kommentera