Vill du ha en hund som drar mindre i kopplet, söker kontakt hos dig och trevligare promenader?
Då kommer här mina 5 bästa tips!

1. Belöna upp all spontankontakt

Yes, du läst rätt. Varje gång DIN hund söker kontakt med dig, eller i början bara vänder huvudet mot dig. BELÖNA! Du kan dra fram en leksak, ge en godbit, klia den på rumpan eller vad din hund nu gillar. Det viktiga är att den känner att det är kul att söka kontakt hos dig.

2. Hitta spännande saker längst vägen
Bli en resurs för din hund genom att hitta på saker längst promenaden. Kanske hittar du en rolig leksak under en lövhög, eller kanske det är köttbullar i ett träd eller så hittar ni en familjemedlem som har gömt sig bakom en sten.

3. Lägg in korta träningspass med kontaktövningar
Stanna till på promenaden och kör övningar med kontakt. En av mina personliga favoriter kallar jag pendeln och finns att se på vår instagram @h.stensgard https://www.instagram.com/h.stensgard/ , men det finns massor av varianter att välja mellan. Fördelarna med kontaktövningar är många för ju mer ni tränar ju bättre blir ni, på desto fler ställen ni har gjort träningen på desto bättre sitter det. Så ta några korta pass på promenaden för att BOOSTA upp era kontakt.

4. Andas
Kanske är din hund supertaggad på att gå ut och du har bråttom till alla andra livens måsten. Andas och försök vara i nuet. Ta en paus på promenaden och sätt er ner eller stå och lyssna på fåglarna. Låt din hund nosa och bara få vara. Har den svårt att tagga ner spridd ut några godbitar i gräset den får leta upp eller ta med en tub med mjukost din hund kan få slicka på under tiden som du tar 10 djupa andetag, gärna fler innan ni går vidare.

5. Spring
I kontrast till andas så kan det också vara så att din hund behöver få utlopp för sin fri rörelse och möjligheten att få springa fritt. Sätt på långlinan eller hitta ett inhägnat område och låt din hund få springa. Här kan du passa på att köra lite jaktinkallningar eller lektafatt så får ni det extra kul tillsammans. Eller om ni är två kör några skick mellan varandra som en budföring så får din hund både springa och jobba med huvudet.

Testa, utvärdera vad som funkar för er och vad ni behöver och berätta gärna hur det har gått!

Vill du ha privata tips och råd för just dig och din hund så rekommenderar jag att du går kurs hos oss eller att du bokar in en privatlektion.
Mer om våra kurser hittar du här Kurser / Föreläsningar

/L


0 kommentarer

Kommentera