Den 9 april åkte vi till Sölvesborg och Lindas hundhall (tyvärr inte min, hade varit så nice!) för att göra vår första start i freestyle någonsin. Vi skulle ha debuterat samma år som corona så starten har verkligen fått vänta och programmet vi hade då var inte det vi debuterade med. Men mer om det längre ner.

Jag packade in träningsväska, barn, hundar och man i bilen och vi körde iväg. Det var pirrigt i bilen på vägen upp. Hur skulle en freestyle-tävling vara? Jag har ju tävlat i andra sporter rallylydnad, agility, viltspår och lydnad men freestyle var helt nytt. Att läsa på, fråga andra och skapa sig en bild av sporten har varit en självklarhet men det är ju något annat att uppleva det på plats. Att inte bara vara publik utan också ha ett egengjort program att visa upp ökar ju pulsen lite. Vad skulle domarna tycka?

Vi kom dit mycket tidigare än tänkt men det var bara trevligt. Det fanns gott om tid att rasta hundar, spana in lokalen och att titta på tävlande i klass 2 som körde innan klass 1 skulle börja. Vilken inspiration de bjöd på! Alla hade sina egna teman, det bjöds på olika rörelser, låtar och det var en go känsla i lokalen. Jag blev grymt sugen på att börja använda speciella kläder i vårt nummer. Några hade pirattema, någon spion, en annan Trolls. Det är inget krav på utklädnad men det kan ju ge en extra dimension, om man vill.
Att använda sig mer av rekvisita tex hålla i ett rep eller snurra på en pall är också något jag hade velat plocka in i framtida nummer. Ja ni hör ju, jag har blivit HOOKED!

Så vi hann njuta av freestyle-program, checka av oss på startlistorna (att vi var närvarande), lämna in musik (jag missade mejla så blev bara usb, vilket är bra att ha som en backup annars också) och när klass 2 var färdiga var det dags för oss. Det var en domargenomgång som var väldigt trevligt. De önskade oss hjärtligt välkomna, de berättade lite om vad man skulle tänka på, det fanns tillfälle för frågor och när det var klart så var det banvandring. Då fick man gå ut på planen och torrgå sitt program utan hund. Bra för att få känslan av planen och hitta lite trygghet i vad som komma skall.

Sen var det att vänta (sent startnummer). Jag kollade lite på de andra innan det var dags att hämta Joker och värma upp. Han var sjukt övertaggad. Var nästan som han trodde vi skulle springa agility, haha! I kombination med detta var jag jäkligt nervös. Pulsen slog och fast jag och hundarna blivit bättre på att hantera det så rann det över på sina ställen. Detta gjorde att vi fick en del oönskade skall och lite missförstånd när vi körde programmet. Jag kunde själv känna hur jag glömde andas och jag är glad över allt jobb jag har lagt ner innan för att kunna ta mig ur bubblan av prestationsångest.
Jag var trots allt väldigt nöjd för vi jobbade oss igenom, hade riktigt bra delar och vi var GLADA!

I start nummer 2 tänkte jag om. Jag tog ut Joker tidigare och vi bara vilade tillsammans. Sen viskade jag i hans öra. “Nu dansar vi för Gizmo”. För program och låten vi dansade till var till minne av honom. En låt jag och han ofta dansade till och detta var ännu en av anledningarna till att mitt fokus wobblade. En känslomässig bergochdalbana av sorg och kärlek.
Jag tänkte om med vårt program, som vi ofta freestylat innan (tack för det) och ändrade starten för att få Joker i rätt känsloläge. Vi gick ut på plan jag kände hjärtat dunka och gav signal för musiken att starta. Ut kom tonerna av “Once upon a December” och vi lät den föra oss. Jag minns knappt vad vi gjorde, bara att vi dansade. Och såhär i efterhand är det bara som en enorm boll av kärlek och känslor. Jag är så glad över hur vi lyckades ändra nervositeten och landa i vår trygghet till programmet. Vist det blev inte hundra som vi planerat men rörelserna var där och definitivt känslan. När vi stannat i slutposition sprang vi ut och jag var så lycklig och började nästan gråta. Vår lilla hejarklack tog emot oss och vi njöt.

Efter en stund var det prisutdelning och det var så himla generöst med priser! JÖSSES ALLTSÅ! Alla deltagande fick pris oavsett resultat. I första klassen var vi som sagt under kvalificrerat resultat men i den andra fick vi godkänt och vår första uppflytt. Snacka om att jag var stolt och lycklig. Pricken över i:et var att vi fick domarens pris för vår andra start och hennes ord fick tårarna att komma. För jag gav verkligen en del av mitt hjärta i det programmet och Joker likaså.

Vi tog bilder med rosetten, rastade hundarna och sen bar resan hemåt och vi kände oss bortskämda helt klart. Både med priset och kärlek. Det var en fantastisk debut, om än väldigt känslofylld och stämningen var så trevlig. O det var så roligt att se alla andras program. Få inspiration och se glada viftande svansar. Så jag rekommenderar alla att test freestyle. Helt klart en sport fler borde få upp ögonen för!

Vill man läsa mer om sporten kan man göra det här:
https://skk.se/prov-tavling/olika-prov-och-tavlingar/freestyle
http://shfk.se/

Nu väntar vi även på debut i HTM, lite av en kompissport till Freestyle och det längtar vi så mycket till. Jag har också bokat in en av årets största tävlingar i dessa 2 sporter i kalendern. Gör så att jag längtar till efter sommaren. Som sagt HOOKED!

Ha det bäst!
Kärlek /L

Liknande inlägg:
https://hstensgard.se/2021/07/22/htm-program/


0 kommentarer

Kommentera