Ibland får jag frågan eller märker på hundägare att dom vill att deras hund ska vara vän med alla andra. Att de kan se det som ett misslyckande att deras hund inte gillar alla andra hundar eller inga hundar alls. Tro mig det är inget misslyckande och din hund behöver verkligen inte vara vän med alla!

Hundar är OTROLIGT präglade på oss människor genom dominesticeringsprocessen från varg till dagens hundar. Våra hundar är avlade under tusentals år att leva med oss människor och vill till skillnad från vilda djur integrera med oss. Hundar besitter dessutom olika rasegenskaper även dom framavlade efter våra olika behov. Sen kommer det inom rasen, till och med kullen din hund är född i finnas individuella skillnader. Både genetiskt och lärdomar hunden fått genom livet. Som vi behöver ta hänsyn till och som kan ge oss ledtrådar varför vår hund är som den är.

Så varför behöver din hund inte vara vän med alla då?
Jo för din hund får massor av socialt utbyte genom dig (se dominesticering) eller den där ena hundvännen som ni träffar ibland som din hund känner och vän med. Men okej jag förstår, självklart vill vi att vår hund ska kunna hantera miljöer med andra hundar men det betyder inte att den ska behöva hantera att andra hundar kommer upp i ansiktet på den eller att den ska behöva leka med alla andra. Brukar du bjuda över alla du ser på middag? Hälsar du på alla du möter? Och hade du uppskattat om någon studsade fram i ansiktet på dig och sa “hej hej!”. Antagligen inte eller?
Visa av oss hade kanske snällt backat undan och sagt “ehhh… hej” medan andra av oss hade sett det som ett hot och knuffat undan personen eller till och med gett den på käften.

Så kan vi inte bara enas om att inte skicka fram hundar i ansiktet på andra hundar och inte se att det är något fel på de hundar som försöker säga “nej tack” genom sitt språk (något jag rekommenderar att fler läser om). Och jag lovar du och din hund är inte sämre för att ni inte leker med “alla andra”. Visa är mer utåtriktade än andra, både människor och hundar. Medan andra trivs i en mindre krets av ett fåtal utvalda.

Sen är det klart att vill vi att vår hund ska kunna vara i miljöer med andra hundar. Att kunna koppla av och att kunna träna med oss bla. Och för visa krävs det mer träning än andra. Vilket är helt okej!
Jag brukar säga att jag vill att mina hundar ska acceptera andra hundar, att de finns och att de ska kunna vistas på samma plats men de behöver inte vara kompisar. De behöver inte integrera eller leka med varandra. Till det har vi några få utvalda hundvänner som de kan leka av sig med. Men de ska kunna bete sig. Vi ska kunna gå bredvid andra, träna och tävla. Lite som att gå till jobbet eller när man gick i skolan. Man skulle behandla andra med respekt men man behöver inte umgås på fritiden. Så sluta kräv eller tänk att din hund behöver det och ta inte åt dig om någon tar illa vid sig för att du säger “nej tack” till att era hundar ska hälsa. Se till din hund och vad den behöver och känner du att den saknar en lekkompis. Bli den kompisen. Lek, spring ikapp och ha kul tillsammans. Då bygger ni relation. Ditt värde går upp och ni har roligt tillsammans! O lek kan man aldrig få för mycket av <3

/L

Joker en hund som verkligen inte vill vara vän med alla men som kan träna, arbeta och vara i andra miljöer med andra hundar.
Kategorier: Hundkunskap

0 kommentarer

Kommentera