Att låta hunden utföra medfödda beteende. Man brukar dela in dem i sex olika kategorier. Födoberikning, fysisk berikning, kognitiv berikning, doftberikning, miljöberikning och social berikning. Vissa raser har ett större behov för tex fysisk berikning men det är också väldigt individuellt. Med hjälp av berikning kan man tillfredsställa naturliga behov hos hunden och förhindra eller minska andra beteenden. Tex en hund som får utlopp för att leta mat och röra sig kan bli mindre benägen att vilja jaga eftersom att behovet hos hunden redan är tillfredställt.

Djur som inte får utlopp av sina naturliga beteenden kan utvecklar stereotypier. Stereotypier är repetitiva, oföränderliga beteendemönster utan något tydligt mål eller funktion. Några exempel på detta är: Elefanter i fångenskap som vaggar. Vaggningen uppkommer troligen av att elefanten, som normalt vandrar många mil varje dag, inte kan göra det i fångenskap. Hundar som inte får tillräckligt med motion kan börja jaga sin egen svans. Hästar som inte får utlopp för att tugga kan börja krubbita. Har djuret ett stadgat stereotypt beteende kan det göra mer skada att sen hindra djuret från att utföra det. Då det stereotypa beteendet i sig kan minska stressen hos djuret och då öka stressen om djuret sen inte får utföra det. Man kan dock via berikning ofta minska det stereotypa beteendet om det har etablerat sig hos djuret och minska risken för att ett stereotypt beteende uppkommer.

Jag personligen älskar berikning och tycker att det är ett sjukt spännande ämne. På våra aktiveringskurser brukar det vara med en berikningsdel och när vi har aktiveringsdagar så jobbar vi många gånger med berikning. Fördelen med berikning är att det är inget vi behöver träna utan vi använder oss av naturliga behov som redan finns hos hunden. Så när jag hörde att Åsa skulle ha en berikningspromenad i närheten av oss så hoppade jag självklart på. Joy skötte sig exemplariskt med alla hundar och det var så kul att se henne utföra de olika övningarna 😊

Leta mat i träd var spännande fast hon rattade levern 😳
Springa i grus och spana var kul och hon ser ju riktigt ståtlig ut 😉😍
Sortera vad man vill äta 🍖🥦🍎🥕🌱
Rörelse, miljöombyte och sök var också med.

Vart en riktigt mysig promenad och något jag gärna åker igen på. Tycker själv att det är är så roligt att arrangera vad vi säger här aktiveringspromenader men att få åka och göra det själv är ju något annat och vi njöt verkligen av att vara deltagare. Kan varmt rekommendera att vara med i liknande event eller att själv göra berikning hemma. Det gör vi ofta och hundarna älskar det och ja de andra djuren med ❤️

Brukar du göra berikning med din hund eller andra djur du har hemma? Berätta gärna i kommentaren nedan 😃

Ha det bäst så hörs vi ❤️ /L


2 kommentarer

Christina Heise · 10 mars, 2021 kl. 19:20

Brukar berika Ernst på våra promenader. Han får springa upp och ner på olika saker, backar, stockar mm. Vi passar på att använda lekplatser som vi passerar. Kastar ut godis som han får plocka upp. Eftersom vi är med i utmaningen “jag är modig” tränar vi olika moment av den. Eller varianter på den. Han får även en del av sin mat utspridd på gräsmattan eller trädäcket men inte varje dag.

    Linda Fyhr · 13 mars, 2021 kl. 11:48

    Perfekt aktivering 😍 Ernst har ju briljera med på Jag är modig utmaningen så roligt att se han in action 😍

Kommentera