Ett inlägg inspirerat av mitt svar till en som undrade om: “Det går så fort när min hund äter fast att vi lägger det i kartonger och virade filtar. Vad kan man mer göra?”

Mitt svar: Tänk flera steg.
Jag upplever att många har blivit bra på att göra enkla aktiveringar eller berikningar för sina hundar. Vilket är super roligt! Dett behöver inte vara så svårt och vi vet att det har många fördelar för hundens välmående. Det kan öka tiden i matintag på glupska hundar och det kan dessutom stimulera aptiten hos de hundar som inte är så himla intresserade av mat serverade i en skål. Så det finns massa vinster ör många hundindivider där ute. Både den glupska och gourmanden.

Att bara kasta ut maten på gräsmattan förlänge födosök och födointag, och tar i princip noll mer tid för oss att göra. Men efter ett tag så kanske man vill hitta på fler klurigheter för sin hund. Jag brukar säga att fantasin sätter gränserna och många kanske varken orkar eller ha tid att tänka ut mer, fast man vill mer. Så här kommer några enkla klurigheter du kan testa dig på att göra.

– Lägg på flera övningar på varandra. Tex göm godbitarna i kartongen någonstans i hemmet (börja med mindre sökutrymme om det är nytt för din hund). Försvåra ytterligare med att hunden måste hoppa upp på något för att nå den, eller flytta något, välta omkull något, dra ut den, eller gräva fram den. Med flera steg måste hunden få jobba ännu mer med huvudet.

– Gör gräsmatte-söket ovan men med extra plus. Lägg matbitar i flera toarullar istället och kasta ut. Eller lägg på ytterligare klurigheter och gräv ner några i lite jord eller under löv eller grenar. Göm dem i träd, buskar eller i hålutrymmen i ett stengärde.

– Petflaska eller mjölkartong med hål så mat kan trilla ut som sitter fast i ett snöre på en pinne eller hänger i ett träd. Detta kan man ha roligt med länge. Det krävs lite jobb för att göra men det krävs också jobb för att få ut godbitarna. Vill man inte gå ut så kan man göra varianter av detta hemma med hjälp av stolar. För en liten hund kan man hänga den i stolen. Större hundar kan man lägga en pinne mellan två stolar där ens petflaska eller mjölkkartong hänger.

Detta var tre förslag på utvecklande övningar från några klassiska favoriter.
Har du provat några av ovanstående eller ska du prova?

Aktiveringsleksak som var gömd i hemmet en kartong.

0 kommentarer

Kommentera