En belöning kan vara mycket mer än godis eller leksak. Det beror på DIN hund och vad den tycker är belönade!

När jag föreläser och har kurser brukar jag alltid ha med belöning som en del i materialet. Anledningen är att det är så viktigt att hitta sin hunds favoriter och att också jobba fram bra belöningar. Vi kan utveckla våra belöningar så mycket om vi bara vill och det är inte bara bra för det vi sen vill lära in eller belöna vår hund för utan det är också roligt och bygger vår relation.

Hundar som får leka efter ett träningspass har dessutom visat sig komma ihåg bättre vad de tränade på än de som får vara passiva efteråt.

Men vad är då en belöning? I princip allt kan man säga om vår hund gillar det. Sen handlar det ju om vi kan använda det och om vi kan jobba upp visa signaler kring det så vi kan använda det i träning.

Älskar vår hund att gräva kan vi tex förlägga träningspass på stranden, älskar den mat kan vi ge det från handen, lägga i en burk och kasta och sen öppna, använda oss av leksaker med belöningsgömmor för att få fram mer jakt och kamp och därmed länga belöningstiden. Så det inte blir här är en godbit sen var det bra. (Vi har massor av roliga och bra sådana här leksaker i butiken). Gillar den vatten? Ha med en spann eller vattenpistol. Gillar den sin hundkompis eller människor? Låt den göra sin “arbetsuppgift” och ha som belöning att den få springa fram efteråt (självklart med ett ok från de man släpper fram hunden till). Eller som på en av mina grundkurser där en hund tyckte att ett träd var super intressant (låg vid en hundslinga). Då nyttjade matte det till sin fördel. Bad han hoppa genom ringen vi jobbade med och sen fick han springa och lukta och markera på trädet. Hunden var motiverad, lyssnade och blev belönad av det han tyckte var värt att jobba för.

Så tänk utanför boxen och lek er fram. Ha kul i jakten på belöningen och titta på din hund i vardagen. Verkar den gilla eller vara intresserad av något speciellt och då vad? Och kan du använda dig av det i er träning och innan du säger rätt ut nej. Så ta en tankevända till om du verkligen är helt säker. Och är du rädd att förstärka ett beteende som tex jag kan inte ta vanten den gillar för då kommer den ta alla vantar. Då kan jag lugna dig med att din hund kan lära sig skillnaden. Du kan lära den start och stop, förstärka beteendet när du vill ha det och inte förstärka det vid andra tillfällen när du inte vill ha det. Det går att göra lekregler som hunden kan förstå. I många fall kan även behovet av att göra det vid andra tillfällen minska då vi stimulerat hundens behov av att göra det vid våra valda tillfällen. Så bara för att du använder kaninskinn kommer inte din hund jaga fler kaniner utan det kan faktiskt bli precis tvärtom, att den jagar färre kaniner istället.

Vill du veta ännu mer om belöning så kan du boka en privatlektion eller boka in mig på en föreläsning i din verksamhet, klubb eller förening. Mejla mig på info@hstensgard.se

Så vad är din hunds favoritbelöning? Kan ni utveckla den vidare? Och kan ni göra en ok belöning ännu roligare? Ut och testa och berätta gärna hur det går. Jag älskar att läsa om belöningar och era resor ❤️ /L

Några bra frågor att ställa sig om sina belöningar ⬆️


0 kommentarer

Kommentera