Nyår är snart här och det kan ju vara den mest ohundiga högtiden med många rädda hundar som ligger flåsande och oroliga när det smäller och gnistrar på himlen.

Nu är det för sent att ljudträna. Vilket jag rekommenderar att man ska göra övrig tid för att öka toleransen på en ljudrädd hund. Och fast det kan kännas hjälplöst i början så kan det bli mycket bättre. Jag gick själv från en väldigt rädd hund till en med acceptans. För han tyckte aldrig det var kul med raketer men vi kom så långt att han kunde slappna av inomhus på nyårsafton och att han blev obrydd på gevärsskott. Dels med hjälp av ljudträning med att tex träna på att stänga igen luckor, banka ner en skramlade gungbräda men också genom noga förberedelser för nyårsafton.

Vi tog alltid en långrunda tidig på dagen, tränade ett pass. Det kunde vara rallylydnad, agility eller freestyle. Lekte av energi och boostade upp med bra hormoner. Sen körde vi lite enkla nosövningar med gömd mat och innan 00 ca 20 minuter innan beroende på vart vi firade så gav jag fryst märgben eller fryst Kong, eller liknande leksak fylld med mumsig blöttmat. Musik spelades, gardiner täckte fönsterna och jag satt lugnt med och firade med bubbel till ljudet av hundarnas smaskande.

Dom senaste 2 åren har jag även gjort en lapp med intentioner för det nya året eller saker jag vill lämna kvar. Sen har jag lagt min lapp i elden och suttit i en stunds medveten närvaro med det jag vill lämna eller ta med mig. Antingen som ett sista farväl eller en välkomsthälsning in med ny energi dit jag vill ha den. En fin tradition jag hoppas fler kunde ta efter istället för massor av onödigt smällande. Tänk vad mysigt med små nyårsbrasor istället ❤️

Annat man kan göra för att hjälpa sin hund undet nyårsafton är att ha lugnande dofter av lavendel eller kamomill och att ge massage eller mjuk beröring.

Ett sista tips. Ha hunden kopplad under promenaderna dagarna innan (folk verkar inte alltid veta när 12-slaget är) och ta en sista kisstur en bra stund innan klockan närmar sig 00.00. När alla är färdiga med smällandet och en stund efter ta den där sista kvällsturen om det behövs och om din hund vill och vågar. O gör gärna en smeller med din hunds doft ifall att din hund skulle komma bort. Då är den lättare att hitta för en id-hund. Men jag hoppas det inte sker. Men bättre safe then sorry ❤️

Här kan du läsa om hur man gör en smeller http://www.idhund.se/_default.asp?sida=smellerinfo

O behöver du aktivera hunden eller handla gotte inför nyår så har vi nyårsevent mellan 11-15 med belöningsboden öppen. En populär dag för många hundar och ägare och ett event vi anordnar nu i några år.

Jag hoppas vi ses om du och din hund kan och vill. Annars önskar jag dig och din hund ett gott nytt år och ett fint 2023 ❤️

Här hittar du våra Kurser / Föreläsningar


0 kommentarer

Kommentera