Något som alltid intresserat mig är hur vi kan använda oss av saker i naturen för att må bättre på olika sätt och hur jag kan önska att vi vore mer öppna och hade lite mer kvar av gammal läkekonst. Lite finns kvar men mycket har vi förlorat, även om en del är till det bättre helt klart. Men just när det kommer till naturmedicin med örter, rötter och det växtriket ger oss så blir jag lite extra exalterad. För här finns så mycket bra för oss. Så jag tänkte jag skulle dela med mig lite av mina kunskaper och just idag om eteriska oljor.

I min doga lärarutbildning fick vi lära oss om eteriska oljor. Jag har använt det till viss del tidigare men aldrig förstått dess effekter så djupt som nu, även om jag har mycket kvar att lära. Eteriska oljor utvinns ur växtdelar och beroende på villken/vilka växter som är i oljan så kan man få olika effekter. Oljorna kan användas i hudvårdsprodukter, i städprodukter men också för att andas in och få olika kroppsliga sensationer. Tex genom att droppa några droppar på en sten och ha vid sin meditation för att skapa lugn.

Det finns en mängd olika eteriska oljor och jag tänkte berätta om 3 av dem.

Lavendel – lugnar.
Bra vid oro och dålig sömn och kanske har du haft en nalle fylld med lavendel som barn? Ett enkelt sätt för att hjälpa till att skapa avslappning och trygghet. Förr la man ofta in små påsar i sina garderober för att hålla malar borta. För lavendel är även en höjdare på att stöta bort insekter.

Jag använder min lavendelolja när jag har svårt att koppla av eller vill ge mig själv ökad avslappning. Den är skön att ha i badet och till nästa års insektsäsong tänker jag testa göra egen doftspray till hästarna.

Pepparmynta(min favorit) – piggar upp och ökar koncentrationen.
Hjälper även mot vissa typer av huvudvärk, illamående och matsmältningsbesvär. Perfekt vid förkylning för att öppna upp andningsvägarna och att använda vid stela ömma muskler och leder.

Jag tar ofta en “sniff” av min pepparmyntsolja när jag känner mig trött och behöver bli lite pigg på morgonen för att komma igång. Ett av mina favorit te innehåller pepparmynta och alla som har gnidit ett blad mynta i sina händer och sen andats in doften kan säkert hålla med om att doften gör en mer pigg och vaken.

Citrongräs– ger energi och fokus.
Döljer även dålig lukt, stöter bort insekter och gör oss gladare. En riktigt fräsch doft!

Jag har ingen ren citrongräsolja, än, men jag har en olja som innehåller bla citrongräs som är till för att öka fokuset. Den luktar vansinnigt gott och man skulle lätt kunna ha den som en parfym, som gör en pigg och glad och lite fartfylld på något sätt. En bra go to för att ta sig an alla dagens utmaningar.


Det finns som jag skrev många olika eteriska oljor och vill man testa så rekommenderar jag de ovan. De är enkla och fyller ett behov hos oss. Dels för mer energi men också för återhämtning och lugn. Yin och yang kan man säga. Sen kan man experimentera vidare och hitta sina egna favoriter.


Var bara noga med vart du köper ifrån så du får en hög kvalitativ olja som gör vad den ska och som är ren från andra ämnen. Testa och se vad du tycker. Det kan det lätt vara värt!

Ta hand om dig så hörs vi. /L

Kategorier: Doga

0 kommentarer

Kommentera