I helgen som var firade jag och min man 9 år som gifta. Så vi passade på att checka in på spa med övernattning och det blev en väldigt mysig vistelse på https://akersberg.se/
Kanske lite mer andligt än vad vi tänkt men det var god mat, ett vackert spa med en lite grottlik känsla och vi fick en fin stund tillsammans för att fira oss och vår kärlek. Min mamma tog hand om barn och hundar. Alla utom Joker som lever livet till större del hos min mormor. Ett av de bästa besluten vi tagit. Han får vara i centrum och hon får någon att spendera dagarna med.

Så för att underlätta för min kära mamma som hade fullt upp med 2 barn och 3 hundar så gjorde jag några enkla förberedelser som du kan ha nytta av när du behöver hundpassning.
– Frysa in burkmat i en kong.
Något som inte ska underskattas för detta underhåller de flesta hundar länge, är mentaltstimulerande och ger en lugnande inverkan.
– Mat i aktiveringsleksaker eller i toa/hushållsrullar.
Jag sparar på alla papprullar och använder i olika sammanhang. Nu gjorde jag klassikern med att stänga en sida, hälla i mat och sen knipa igen andra sidan. Perfekt för tidsfördriv och för hundar som gillar att slita sönder saker. Resterande av kvällsmaten åkte ner i olika aktiveringsleksaker där hundarna behöver knuffa, rulla, kasta för att maten ska trilla ut. Något mina hundar verkligen uppskattar och som kan stimulera apptiten.
– Blåsa ur energi innan.
Hos oss blev det en cykeltur (minus Jack som fick röja på fältet) men det kan vara en springtur, möjlighet att springa lös eller en aktiv lekstund. Att få gå upp i puls och röra kroppen är nyttigt och viktigt. Det hjälper både oss och hundar våra hundar på många olika sätt. Några av alla fördelar kan du läsa om här https://www.1177.se/Skane/liv–halsa/fysisk-aktivitet-och-traning/varfor-ska-jag-rora-pa-mig/
och eftersom att vi däggdjur fungerar på många likvärdiga sätt så kan vi anta att hundar kan ha liknande fördelar. Ska se om jag kan hitta mer specifik forskning i hund på detta ämnet. Det vore spännande att läsa om. Ska undersöka och återkomma om detta i ett annat blogginlägg.
– Nosaktivitet eller annan mentalt stimulerande träning
Att använda sig av nosen är väldigt viktigt och bra för vår hunds välfärd. Just denna dagen var jag inbjuden till Årröds gårdsbutik för att visa upp vår verksamhet och jag passade på att visa upp hundsporten nosework. Så både Joy och Whisky fick några sök vilket alltid gör dem sådär härlig nöjda. De blir mer avslappnade och det kommer ett annat sorts lugn över dem. Lille Jack är inte introducerad i doften än men han fick göra lite godissök hemma i trädgården, vilket var minst lika givande.
Nosaktivitet är enkelt att göra och passar alla. Så rekommenderar starkt alla som har hund att börja om man inte redan gör någon.
– Tuggben
Sist men inte minst hade vi laddat upp med vars ett tuggben. Alla måste ju få lite lördagsgodis och det passade perfekt till när det var dags för dem att mysa ner sig i soffan.

Så min mamma behövde inte tänka så mycket på hundarna när hon var där. De var på många sätt redan väldigt fysiskt och psykiskt nöjda. Det var mest lite mat som skulle till och några små utevistelser, vilket passade henne perfekt. 3 hundar (varav 1 valp) och 2 barn är inte det lättaste att ratta runt på.
Och tiden för alla förberedelser här ovan var inte enorm och alla hundarna var nöjda och glada, så även hundvakten 🙂


0 kommentarer

Kommentera